ابرماه! Super Moon

اَبَرماه حالتی است که ماه در بزرگترین حالت خود دیده شود. ابرماه موقعی اتفاق میافتد که ماه در حضیض مداریاش باشد و همزمان آن را به صورت بدر (ماه کامل) مشاهده کنیم. بنابراین هرگاه ماهِ بدر در کمترین فاصلهاش از زمین باشد، آن را در بزرگترین حالتش مشاهده میکنیم. البته در این حالت قرص ماه نهایتا ۱۴% بزرگتر از کوچکترین حالتش یعنی دز زمان اوجِ مداریاش دیده خواهد شد، وگرنه ابرماه هم چندان بزرگ نیست که با ماههای معمولی تفاوت بسیار زیادی داشته باشد.
نکتهای که هست اینکه هرگاه این ابرماه هنگام طلوع یا غروب ماه رخ دهد، به علت اثرات جوّ و خطای بصریای که باعث بزرگتر دیدن ماه و خورشید هنگام طلوع و غروب میشود؛ احساس میکنیم که ابرماه واقعا بسیار بزرگ است. وگرنه در همهی شبهایی که ماه بدر در حال طلوع است، میشود آن را بسیار بزرگ و جذاب مشاهده کرد. کافیه قرص ماه رو هنگام ابرماه ببینیم و با ماه بدر در ماه بعدش هم مقایسه کنیم.
نکتهی دیگری هم که مثلا در ابرماه آبان ماه ۹۵ گفته نشده است:
نزدیکترین فاصلهی ماه ساعت ۱۷:۲۲ نیست بلکه ۷ ساعت بعد یعنی ۱۲ نیمه شب ماه ۳۰۰۰ کیلومتر دیگر به زمین نزدیک میشود و قاعدتا باید بزرگتر از سر شب به نظر بیاد، ولی چون دیگر نزدیک افق نیست و آن خطاهای بصری و تأثیرات جو نیستند، چه بسا با دیدنش تصور کنیم که کوچکتر از سر شب هم شده است.
به هر حال به همه توصیه میکنم که وقت بذارند و طلوع این ماه زیبا رو ببینند و از هیجان اون لذت ببرند.
نویسنده: محمدهمایونی