کلیک کن
منوی اصلی

باشگاه ستاره‌شناس ـ گزارش جلسات

به باشگاه ستاره‌شناس خوش آمدید

باشگاه ستاره شناس

در این صفحه خلاصه‌ای از فعالیت‌های باشگاه بیان می‌شود.

اردیبهشت 1402

گزارش جلسه 22 ـ سه‌شنبه 5 اردیبهشت 1402

جلسه 22 باشگاه ستاره‌شناس

بیست و دومین جلسه‌ی باشگاه ستاره‌شناس با حضور دوستان و عزیزان به تاریخ سه‌شنبه 5 اردیبهشت 1402 برگزار شد. در این جلسه، یک کار جدید انجام دادیم. دو کلیپ به‌نسبت معروف جهانی را که ابعاد و اندازه‌های عالم را نشان می‌دهد و انسان را به اعماق کیهان می‌برند؛ با هم مشاهده کردیم. سپس تلاش کردیم تا نقاط ضعف و قوت این دو کلیپ را بررسی کنیم. امیدوارم که این کندوکاو مورد توجه اعضای حاضر بوده باشد.

در ضمن در جلسه 37 کتاب‌خوانی قرار گذاشتیم که یک ویژه‌برنامه‌ی آنلاین به مناسبت هفته و روز جهانی نجوم در باشگاه ستاره‌شناس داشته باشیم. دو ساعت آغازین شب ِ شنبه را به این جلسه اختصاص دادیم. امیدوارم که برنامه‌ای جذاب و زیبا را با هم تجربه کنیم.

شما هم اگر علاقه‌مند به حضور در برنامه‌های باشگاه ستاره‌شناس هستید، می‌توانید عضو باشگاه شوید.

محمد همایونی

7 اردیبهشت 1402

فروردین 1402

گزارش جلسه 20 ـ سه‌شنبه 1 فروردین 1402

جلسه 20 باشگاه ستاره‌شناس

عید نوروز بر همه مبارک‌باد.

در بیستمین جلسه‌ی باشگاه و اولین روز از سال نو با همراهی برخی از اعضای باشگاه ستاره‌شناس به استقبال سال جدید رفتیم. یکی از بهترین مهمانی‌های نوروزی امسال همه‌مان همین جلسه‌ی بیستم باشگاه ستاره‌شناس بود. جای بقیه اعضا واقعن خالی بود. یکی از زیبایی‌های دوره‌ها و جلسه‌های آنلاین در سایت ستاره‌شناس این است که ما هرکدام از یک شهر و دیار در آن حاضریم. به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این جلسه که همزمان با اولین شب نوروزی هم بود، از آداب و رسوم مردم شهر یا روستای خود بگوییم.

صحبت‌های‌مان با اتفاقی کاملن تصادفی از شهر خودم یعنی نجف‌آباد شروع شد. من و خانم سلیمانی از مراسم عیدی ویژه‌ی افراد درگذشته گفتیم که مواجه شدیم با مراسم مشابهی که دیگر دوستان در شهر خود دارند.

سپس به همراهی آقای عالمی با مراسم عید گردشو در آبادی حجاجی در نزدیکی دامغان آشنا شدیم. بعد از آن از دامغان به آن سوی رشته کوه البرز رفتیم و با صحبت‌های آقامهیار با برخی از آداب بابل در نوروز آشنا شدیم. سبزه‌های نارنج، نوروزخوانی و پختن آش در چهارشنبه‌سوری چند موردی بود که مهیار برای‌مان تعریف کردند.

مقصد بعدی در کردستان و شهرستان سقز بود. روژین خانم برای‌مان از حضور خورشید و نام آن (به کردی) در فرهنگ آن‌جا گفتند. هلاوه ملاوه که هدیه گرفتن کودکان و نوجوانان با استفاده از شال کردی است. بازی هیلکه شکینه که بازی‌ای با تخم‌مرغ است. و در نهایت دو غذای معروف کردی که در سیزده بدر استفاده می‌کنند: کلانه و دوخوآ را برایمان معرفی کرد.

آخرین مقصدمان: روستاهای بخش بیله‌وار کرمانشاه است که توسط آقامصطفی ارائه شد. جمع‌آوری شیر و آماده کردن جوانه گندم در آستانه‌ی نوروز. شیر برای شیربرنج عید و جوانه برای پختن سمنو در شب عید. شیرینی بِژی که شیرینی کردی است و با شیربرنج استفاده می‌شده است. آماده کردن گلوله پارچه‌ای مخصوص برای آتشِ شب عید. مراسم عیددیدنی رفت و برگشتی در روستا.

خلاصه این‌که این جلسه از باشگاه را همچون یک مهمانی عیددیدنی برای اعضای باشگاه برگزار کردیم و همین باعث شد دوستان و عزیزان بیشتر و بهتر با همدیگر و با شهرهای هم آشنا شوند.

شما هم اگر علاقه‌مند به حضور در برنامه‌های باشگاه ستاره‌شناس هستید، می‌توانید عضو باشگاه شوید.

محمد همایونی

3 فروردین 1402

اسفند 1401

گزارش جلسه 19 ـ سه‌شنبه 16 اسفند 1401

باشگاه ستاره‌شناس

رسیدیم به آخرین جلسه‌ی باشگاه ستاره‌شناس در سال 1401. نوزدهمین باشگاه ستاره‌شناس را به تاریخ سه‌شنبه 16 اسفند با مروری بر هجده جلسه‌ی گذشته برگزار کردیم. در این جلسه با حضور برخی از اعضای باشگاه، نگاهی انداختیم به موضوعاتی که در این سال در جمع بسیار خوب و دوست‌داشتنی اعضای باشگاه با هم کار کردیم و آموختیم.

از مرور اهداف باشگاه، برنامه‌های اصلی آن و تأکیداتی که بر تمرین‌ها و سوژه‌های رصدی داشتیم گفتیم. از موضوعات ویژه‌ای که در هر کدام از جلسه‌های باشگاه برای اعضا بیان شد گفتیم. از هیجانی که در نخستین انتشار عکس‌های جیمزوب تجربه کردیم گفتیم. جلسه‌هایی که میزبان دو مهمان خیلی خوب باشگاه بودیم را یادآوری کردیم. ستاره‌شناسان نام‌آوری که در باشگاه معرفی کردیم را مرور کردیم. رصدهای شاخصی که با هم انجام دادیم، شرایط سختی که در نبود اتصال اینترنت داشتیم را به یادآوردیم. ورود جلسه‌های کتاب‌خوانی به فعالیت‌های باشگاه و دستاوردهای خوبی که از این جلسه‌ها داشتیم را مرور کردیم.

امیدوارم در سال جدید بتوانیم فعالیت‌های باشگاه را بهتر، قوی‌تر و اثرگذارتر از گذشته ادامه دهیم. البته با حضور اعضای بسیار علاقه‌مند و مشتاقی که حامی و همراه باشگاه بوده و هستند. از همه‌ی ایشان بسیار سپاس‌گزاریم. همه‌مان منتظریم که جلسه‌های باشگاه برگزار شود تا ساعتی را در جمع نجومی‌های خیلی خوب از سراسر کشور در دنیای نجوم بگذرانیم.

شما هم اگر علاقه‌مند حضور در این جمع شیفته‌ی نجوم هستید می‌توانید عضو باشگاه شوید.

محمد همایونی

 20 اسفند 1401

گزارش جلسه 18 ـ سه‌شنبه 2 اسفند 1401

باشگاه ستاره‌شناس

باشگاه هجدهم به تاریخ سه‌شنبه دوم اسفند برگزار شد. در جلسه هجدهم باشگاه ستاره‌شناس، تأکیدمان بر انجام رصدهای تمرینی در دوره مبانی نجوم بود. با توجه به آن‌که غروب همین روز هلال ماه نو مشاهده شده بود و در آستانه‌ی یک ماه قمری جدید قرار گرفته‌ایم، بر انجام تمرین رصدی جلسه‌ی پنجم دوره‌ی مبانی نجوم تأکید کردیم. در ضمن بر انجام و پیگیری رصدهای پایه و مبانی که بسیار اثرگذار و مهم هستند اشاره شد.

اما بخش بسیار جذاب و غافلگیرکننده‌ی این جلسه، سورپرایزی بود که آقای زین‌الدینی برایمان رقم زد. آقا مصطفی با تلسکوپ‌شان در سرمای زمستان روستاهای کرمانشاه، مشغول رصد بودند و ما را هم چند دقیقه‌ای مهمان چشمی تلسکوپ‌شان کردند. چند خوشه ستاره‌ای، سحابی جبار و چند ستاره‌ی مهم را با هم مشاهده کردیم و تجربه‌ای بسیار زیبا و عالی برایمان رقم زد.

از آقای زین‌الدینی و پدر و پدربزرگشان بسیار سپاسگزاریم.

شما هم اگر علاقه‌مندید همواره در یک جمع شیفته‌ی نجوم حاضر باشید و با هم در جریان برنامه‌های نجومی باشید می‌توانید عضو باشگاه شوید.

محمد همایونی

 6 اسفند 1401

بهمن 1401

گزارش جلسه 17 ـ سه‌شنبه 18 بهمن 1401

هفدهمین باشگاه ستاره‌شناس

هفدهمین باشگاه ستاره‌شناس سه‌شنبه 18 بهمن 1401 با حضور تعدادی از اعضای باشگاه برگزار شد. در این جلسه به سراغ معرفی یک ستاره‌شناس نام‌آور در قرن‌های نوزده و بیستم میلادی رفتیم. شخصی که نام آن‌را در بسیار از موضوعات و سوژه‌های نجومی دیده‌ایم: بارنارد.

ادوارد امرسون بارنارد یک ستاره‌شناس امریکایی که بدون تحصیلات دانشگاهی توانسته بود با رصدها و اکتشافات مهم، دستاوردهای بزرگی در دوران خودش به دست آورد. معروف‌ترین آن‌ها ستاره بارنارد است که بیشترین مقدار حرکت ویژه را در بین ستارگان دارد. او توانست سرعت حرکتش را اندازه‌گیری کند. حلقه‌ی بارنارد، اجرام یا سحابی‌های تاریک بارنارد و کشف قمر آمالته‌آ ی مشتری و چندین دنباله‌دار از جمله اکتشافات و رصدهای مهم او هستند.

علاوه بر این موضوع، گفتگوهای مهمی هم در مورد رصد دنباله‌دار ZFT که این روزها در آسمان دیده می‌شود، انجام شد تا اعضای باشگاه تلاش کنند و این دنباله‌دار را مشاهده کنند.

شما هم اگر علاقه‌مند به حضور در برنامه‌های باشگاه ستاره‌شناس هستید، می‌توانید عضو باشگاه شوید.

محمد همایونی

 21 بهمن 1401

گزارش جلسه 16 ـ سه‌شنبه 4 بهمن 1401

جلسه شانزدهم باشگاه ستاره‌شناس

شانزدهمین جلسه از باشگاه ستاره‌شناس را سه‌شنبه 4 بهمن‌ماه برگزار کردیم.

این جلسه مهمان ویژه‌ای در بین خود داشتیم: آقای رضا ماه‌منظر یک انسان دوست‌داشتنی که در نهایت ادب و محبت یک ساعت و اندی ما را همراه تجربه‌های شگرف و ارزشمندشان در دنیای ترویج نجوم و علم کردند. هرچند ایشان با تواضع خود را منجم آماتور نام ننهادند، اما بی‌شک یکی از فعالان برنامه‌های آموزشی و رصدی و ترویجی در تهران و ایران هستند.

در این فرصت کوتاه توانستیم با بخش کوچکی از تلاش‌ها و تجربه‌هایی که در نقاط مختلف کشورمان برای آموزش و ترویج نجوم و علم داشته‌اند، آشنا شویم. از احساسات‌شان، از دغدغه‌هایشان و خاطره‌هاشان برایمان گفتند؛ که بی‌شک بسیار الهام‌بخش و اثرگذار بود.

از ایشان بسیار سپاسگزاریم که ما را غافلگیر کرده و دقایقی از پشت میکروسکوپ‌شان ما را به دنیای بسیار زیبا و جذاب میکروسکوپی بردند و از این دریچه هم میکروفسیل‌های زیبا و هم تراشه‌های ریز از شهابسنگ‌های مختلف را نشان‌مان دادند. آرزوی ما موفقیت و اثربخشی روزافزون این دوست و مهمان عزیزمان است.

خوب است که این‌جا یک تبلیغ هم برای آقای ماه‌منظر بریم: اگر دوست دارید در برنامه‌های گردشگری رصدی شرکت کنید، یا حتا می‌خواهید در جشن‌ها یا مراسم‌های خاص خودتان، بخش رصدی آسمان را با تلسکوپ‌های خوب و قدرتمند تجربه کنید، بهترین شخص برای این‌کار آقای ماه‌منظر هستند.

 

شما هم اگر علاقه‌مند به حضور در برنامه‌های باشگاه ستاره‌شناس هستید، می‌توانید عضو باشگاه شوید.

محمد همایونی

 6 بهمن 1401

دی 1401

جلسه‌های کتاب‌خوانی ویژه‌ی اعضای باشگاه همانند آذرماه، در این ماه هم به صورت منظم برگزار شد. یکشنبه‌ها و چهارشنبه‌ها به مدت نیم ساعت با هم‌دیگر برخی از کتاب‌های خوب و اثرگذار نجومی را مرور می‌کنیم، می‌خوانیم و از آن‌ها می‌آموزیم.

گزارش جلسه 15 ـ سه‌شنبه 20 دی 1401

جلسه 15 باشگاه ستاره‌شناس

جلسه پانزده باشگاه ستاره‌شناس در زمان مشخص خودش برگزار شد: سه‌شنبه 20 دی‌ماه ساعت 9 شب.

این جلسه به مناسبت فصل زمستان و این‌که صورت فلکی جبّار (شکارچی) بارزترین صورت فلکی این فصل است و بسیار خودنمایی می‌کند، به بررسی این صورت فلکی پرداختیم. ابتدا برخی از اعضای حاضر از تجربه‌ها و خاطرات خودشان در رصد شکارچی گفتند، برخی هم سوال‌های بیان کردند و سپس به بررسی دقیق‌تر این صورت فلکی زیبا پرداختیم. پاسخ پرسش‌های مطرح شده هم در ضمن بررسی صورت فلکی داده شد.

امیدوارم هرکجای این کره زمین ساکن هستید، آسمان را به خوبی مشاهده کنید، این صورت فلکی باشکوه زمستانی را دریابید و از دیدن و رصد کردن آن بسیار لذت برید.

شما هم اگر علاقه‌مند به حضور در برنامه‌های باشگاه ستاره‌شناس هستید، می‌توانید عضو باشگاه شوید.

محمد همایونی

 21 دی 1401

گزارش جلسه 14 ـ سه‌شنبه 6 دی 1401

جلسه 14 باشگاه ستاره‌شناس

چهاردهمین جلسه‌ی باشگاه ستاره‌شناس ساعت 21 سه‌شنبه ششم دی‌ماه برگزار شد.

تصمیم بر این بود تا در این جلسه برخی موضوعات رصدی کاربردی را برای اعضا معرفی و توضیح دهم. اما ساعتی پیش از شروع جلسه، جرقه‌ای در ذهنم زد که بروم به سی سال پیش و مجله نجوم شماره دی 1371 را بیاورم و ببینیم چه موضوعاتی را در آن سال مورد توجه قرار داده است.

شماره 16 این مجله را از قفسه بیرون آوردم و با ورق زدن آن به‌وجد آمدم، هم موضوعات رصدی خیلی خوبی داشت و هم اخبار و موضوعاتی که بررسی شده بود، برای بیان در باشگاه، خیلی مناسب بود. این بود که جلسه چهاردهم باشگاه به مروری بر نجوم سی سال پیش گذشت.

شما هم اگر علاقه‌مند به حضور در برنامه‌های باشگاه ستاره‌شناس هستید، می‌توانید عضو باشگاه شوید.

محمد همایونی

 12 دی 1401

آذر 1401

از آخرین روز آبان بخش دیگری به فعالیت‌ها باشگاه ستاره‌شناس افزوده‌ایم با عنوان: جلسه‌های کتاب‌خوانی
در این جلسه‌ها که یکشنبه و چهارشنبه‌ی هر هفته و به مدت حدود نیم ساعت خواهد بود، تلاش می‌کنیم کتاب‌های ارزشمند نجومی را معرفی کنیم و بخش‌هایی از آن‌ها را با هم بخوانیم و از آن‌ها بیاموزیم.

گزارش جلسه 13 ـ سه‌شنبه 22 آذر 1401

جلسه 13 باشگاه ستاره‌شناس

در شامگاه سه‌شنبه 22 آذر 1401 با حضور اکثریت اعضای خوب باشگاه ستاره‌شناس، جلسه‌ی سیزدهم باشگاه برگزار شد. با توجه به نزدیک بودن اوج بارش شهابی جوزایی، بخش اصلی برنامه‌ی سیزدهم به یادآوری نکات رصدی بارش‌های شهابی و آموزش نحوه‌ی ثبت گزارش رصدهای بارش شهابی در سایت IMO.NET اختصاص داشت.

این آموزش را آقای مصطفی زین‌الدینی منجم آماتور ساکن در بندر ماه‌شهر برایمان ارائه دادند؛ با گفتار شیوا و نکته‌سنج خوب‌شان.

بخش دیگر این جلسه به یادآوری رصد مهمی از دوره مبانی نجوم مربوط بود که باتوجه به نزدیک بودن انقلاب زمستانی، برای رصد خورشید انجام می‌شود.

معرفی مقاله‌ای که با عنوان اولین اندازه‌گیری فاصله ستاره به تازگی در سایت منتشر شده است، بخش دیگری از این جلسه بود. خواندن این مقاله برای افرادی که دوره آنلاین اخترفیزیک1 را گذرانده‌اند بسیار مفید و ارزشمند خواهد بود.

با آرزوی بهترین رصدها و مشاهدات از آسمان زیبای شب.

شما هم اگر علاقه‌مند به حضور در برنامه‌های باشگاه ستاره‌شناس هستید، می‌توانید عضو باشگاه شوید.

محمد همایونی

 23 آذر 1401

گزارش جلسه 12 ـ سه‌شنبه 8 آذر 1401

جلسه دوازدهم باشگاه ستاره‌شناس

جلسه دوازدهم باشگاه در هشتم آذر برگزار شد. بدین ترتیب فعالیت باشگاه ستاره‌شناس به شش ماه یعنی یک نیم‌سال رسید. این باعث خوشحالی‌است و امیدوارم همه اعضا از آن‌چه در کنار همدیگر می‌آموزیم و عمل می‌کنیم بهره‌مند شوند.

در این جلسه ابتدا مروری داشتیم بر رویدادهای رصدی در هفته‌ی پیش‌رو. سپس پژوهش‌هایی را که اخترشناسان در دو سال گذشته در مورد یک سیاه‌چاله‌ی احتمالی در فاصله 1000 سال نوری از زمین، انجام داده بودند و در نهایت منجر به مردود شدن کشف سیاه‌چاله‌ی نامبرده شد را بررسی کردیم. هدف آن بود تا با هم بیشتر در مورد نحوه‌ی کار پژوهشگران در نجوم (علم تجربی) آشنا شویم.

معرفی پژوهشی دیگر که ادعای کشف نزدیک‌ترین سیاه‌چاله به زمین را دارد، بخش بعدی بود. و در انتها پرسش‌هایی که در مورد سنّ کیهان و وضعیت عالم از نظر مرحله‌ی تکاملی‌اش مطرح شد.

شما هم اگر علاقه‌مند به حضور در برنامه‌های باشگاه ستاره‌شناس هستید، می‌توانید عضو باشگاه شوید.

محمد همایونی

 9 آذر 1401

آبان 1401

گزارش جلسه 11 ـ سه‌شنبه 24 آبان 1401

جلسه 11 باشگاه

یازدهمین جلسه باشگاه با یک هفته تأخیر سه‌شنبه 24 آبان برگزار شد. خوشبختانه در جلسه یازدهم میزبان تعداد بیشتری از اعضای باشگاه بودیم. چند جلسه قبل به علت اختلال‌های نت، تعداد شرکت‌کنندگان کمتر شده بود.

این جلسه خانم روژین یوسف‌پور برایمان از کهکشان‌ها و انواع آن‌ها گفتند و با پرسش‌هایی که در انتهای سخنرانی ایشان مطرح شد، در مورد مه‌بانگ و انبساط عالم با همدیگر صحبت کردیم.

مرور سریع اخبار نجومی در دو ماه گذشته و معرفی یک فعالیت جدید برای اعضای خوب باشگاه، پایان‌بخش جلسه یازدهم بود.

محمد همایونی

 25 آبان 1401

گزارش جلسه 10 ـ سه‌شنبه 3 آبان 1401

باشگاه ستاره شناس

این روز مصادف بود با خورشیدگرفتگی جزئی که از همه جای ایران و اروپا دیده می‌شد. در جلسه دهم باشگاه، به همین موضوع پرداختیم.

اعضایی که توانسته بودند خورشیدگرفتگی را مشاهده کنند از تجربه‌های خود گفتند. روش‌های مختلفی که به کار برده بودند تا تصویری از خورشید گرفته را مشاهده کنند.

مشاهده برخی عکس‌ها و گزارش‌هایی هم که رصدگران و گروه‌های دیگر در ایران و کشورهای دیگر تهیه کرده بودند، ادامه‌ی این جلسه بود.

محمد همایونی

 4 آبان 1401

مهر 1401

گزارش جلسه 9 ـ سه‌شنبه 26 مهر 1401

جلسه نهم باشگاه ستاره‌شناس

سه‌شنبه 26 مهرماه جلسه نهم باشگاه ستاره‌شناس برگزار شد. بسیار ممنون از عزیزانی که حضور داشتند و بسیار حیف که بیشتر اعضای عزیزمان نتوانستند حاضر شوند. جای‌شان بسیار خالی است.

در این جلسه، آقای عالمی از تجربه‌های رصدشان در یک آسمان پرستاره گفتند. تجربه‌هایی که برای ما هم ارزشمند بود.

در مورد خورشیدگرفتگی 3 آبان صحبت کردیم، مشخصات آن‌را و این‌که در ایران و اروپا به چه صورتی دیده می‌شود. چه نکاتی را باید در رصد آن به کار بریم و هشدار در مورد نکات ایمنی رصد خورشید را بیان کردیم.

از نخستین عکسی که توسط تلسکوپ رصدخانه ملی ایران گرفته شده حرف زدیم و این‌که اهمیت این عکس در چه بوده و چه مراحل دیگری را تلسکوپ باید طی کند تا به بهره‌برداری برسد. در همین موضوع سخنرانی دکتر خسروشاهی معرفی شد که علاقه‌مندان شرکت کنند.

ممنون از آقای قادری که ما را به دیدن یک مجموعه عکس زیبا از تلسکوپ چاندرا دعوت کردند.

به امید دیدار شما در باشگاه ستاره‌شناس
محمد همایونی
27 مهر 1401

گزارش جلسه 8 ـ سه‌شنبه 12 مهر 1401

جلسه 8 باشگاه ستاره‌شناس

این‌جا هشتمین جلسه باشگاه ستاره‌شناس است. در جمع برخی از علاقه‌مندان به نجوم، که توانستند در این روزهایی که ارتباطات آنلاین ما به سختی برقرار می‌شود، خود را در این جلسه حاضر کنند.

متأسفانه تعداد زیادی از اعضای عزیز حضور نداشتند و جای خالی‌شان کاملا محسوس بود.

این جلسه را بیشتر به صحبت کردن در مورد تجربه‌های رصدی حاضرین گذراندیم و از موضوعات مختلفی که در رصدها و عکس‌برداری‌ها با آن‌ها مواجه هستیم صحبت شد.

برخی نکاتی که بیان شد، در صفحه مخصوص اعضای باشگاه هم آپلود می‌شود تا غائبین هم از آن‌ها بهره‌مند شوند.

به امید دیدار شما
محمد همایونی
12 مهر 1401

شهریور 1401

گزارش جلسه 7 ـ سه‌شنبه 22 شهریور 1401

جلسه هفتم باشگاه ستاره‌شناس

هفتمین جلسه باشگاه ستاره‌شناس، با یک هفته تأخیر در 22 شهریور 1401 برگزار شد. طبق برنامه اعلام شده آقای زین‌الدینی در بخش اول برایمان از عکاسی نجومی با موبایل گفتند. آموزش‌های خوبی در خصوص تهیه عکس‌های نجومی مناسب با استفاده از گوشی موبایل را ارائه کردند.

مطمئن هستم که با این آموزش‌ها می‌توانیم عکس‌های بهتری از آسمان شب با گوشی موبایل ثبت کنیم.

در بخش دوم، باز هم مهمان صحبت‌های شیرین آقای زین‌الدینی بودیم: تجربه‌هایی که از حضور در رقابت استارکاپ به دست آورده بودند و به خوبی و با جذابیت برایمان تعریف کردند.

در بخش سوم هم خودم در مورد یک عکس جدید از بقایای ابرنواختری که ترکیبی از عکس‌های تلسکوپ‌های چاندرا و هابل است صحبت کردم. مطلب این عکس را اینجا مطالعه کنید.

به امید دیدار شما در جلسات بعدی باشگاه
محمد همایونی
31 شهریور 1401

گزارش جلسه 6 ـ سه‌شنبه 1 شهریور 1401

جلسه 6 باشگاه

ششمین جلسه باشگاه همزمان با اولین روز شهریور برگزار شد. به اعتدال پاییزی نزدیک می‌شویم و گرمای تابستان برای ساکنین نیمکره شمالی رو به کاهش است.

طبق معمول، ابتدای جلسه به معرفی برخی رویدادهای مهم نجومی و رصدی پرداخته شد. مقارنه‌هایی که هلال ماه دارد، رصد هلال ماه در پایان و آغاز ماه و برخی پدیده‌های جالب دیگر.

سپس آقای زین‌الدینی که آماده حضور در رقابت نجومی استارکاپ می‌شوند، این رقابت را برای اعضای باشگاه معرفی کردند. آرزوی ما موفقیت ایشان در این رقابت نجومی است.

در ادامه برنامه خاصی برای افزایش مهارت رصدی اعضای علاقه‌مند پیشنهاد شد که باعث می‌شود با دقت بیشتری به رصد صورت‌های فلکی بپردازیم.

به امید دیدار
محمد همایونی
1 شهریور 1401

مرداد 1401

گزارش جلسه 5 ـ سه‌شنبه 18 مرداد 1401

پنجمین جلسه باشگاه ستاره شناس

جلسه پنجم باشگاه با حضور اولین مهمان باشگاه: آقای مهدی رحیمی برگزار شد. از ایشان سپاسگزاریم که دعوت‌مان را پذیرفتند و وقت گذاشته و در جلسه حضور داشتند.

نیم ساعت ابتدایی را به بررسی رویدادهای رصدی در دو هفته باقی‌مانده مرداد اختصاص دادیم. به خصوص بیشتر در مورد بارش شهابی برساوشی گفتیم، این که بارش‌های شهابی چیستند و برای رصد آن‌ها باید چه نکاتی را رعایت کرد و چگونه می‌توان تجربه خوبی از یک بارش شهابی داشت.

اما مشکل بارش شهابی برساوشی امسال، همزمانی آن با شب‌های مهتابی است. زمانی که نور زیبا و آسمان‌گستر ماه، فرصت دیده شدن شهاب‌های کم‌نور را از دیدگان ما خواهد گرفت. بنابراین فقط می‌توان به امید دیدن شهاب‌های پرنور که تعدادشان هم خیلی کم خواهد بود، برای رصد بارش برساوشی امسال عازم کوه و بیابان شد.

ادامه جلسه اختصاص داشت به صحبت‌های آقای رحیمی عزیز و گرامی. ایشان خیلی پرشور و اثرگذار از علاقه‌مندی خودشان به نجوم و اخترشناسی گفتند و ما را با دوران نوجوانی خود همراه کردند تا بدانیم چه سختی‌ها و چه علاقه‌هایی را در این سال‌ها تجربه کرده‌اند و هنوز هم همچنان پرشور و علاقه و باانگیزهء بالا به همراه خانواده گرامی‌شان، به رصد و عکاسی نجومی می‌پردازند.

واقعا حضور آقای رحیمی در جلسه پنجم، بسیار اثرگذار و ارزشمند بود. از ایشان سپاسگزاریم و امیدوارم که باز هم بتوانیم از وجود ایشان در جلسات دیگر باشگاه استفاده کنیم.

به امید دیدار تا جلسه آینده
محمد همایونی
18 مرداد 1401

گزارش جلسه 4 ـ سه‌شنبه 4 مرداد 1401

جلسه 4 باشگاه ستاره شناس

جلسه چهارم باشگاه که اولین جلسه در مرداد بود، شامگاه سه‌شنبه 4 مرداد برگزار شد. این جلسه با حضور اکثر اعضای باشگاه در دو بخش زیر برگزار شد:

بخش اول: بررسی برخی پدیده‌های رصدی که در دو هفته آینده پیش‌رو داریم. این بخش بیشترین زمان را به خود اختصاص داد. البته سوال‌هایی که پرسیده می‌شد باعث طولانی شدن آن شد. سوالاتی که اهمیت بالایی در انجام رصدهای موفق دارند.

بخش دوم: عکس‌های تلسکوپ جیمزوب. بیان اشتباهاتی که در فضای مجازی در خصوص عکس‌های این تلسکوپ رخ می‌دهد. خطاهایی که برخی آگاهانه یا ناآگاهانه در مورد دستاوردهای این تلسکوپ نشان می‌دهند بیان شد. و سپس در مورد دورترین کهکشانی که تا لحظه برگزاری جلسه ثبت شده است.

البته پس از برگزاری باشگاه، متوجه شدم که در یک سری رصدهای تأیید نشده همان رکورد هم دوباره شکسته شده و کهکشان‌هایی به مراتب دورتر توسط جیمزوب آشکار شده‌اند. البته تا این لحظه هنوز خبر تأیید آن‌ها منتشر نشده است و باید منتظر بمانیم.

جلسه بعدی باشگاه 18 مرداد خواهد بود و تا آن زمان برنامه‌های رصدی متنوعی را همراه با اعضای باشگاه انجام خواهیم داد.

به امید دیدار همهء اعضا در جلسه آینده
محمد همایونی
5 مرداد 1401

تیر 1401

گزارش جلسه 3 ـ سه‌شنبه 21 تیر 1401

باشگاه ستاره شناس

سه‌شنبه 21 تیرماه 1401 یک روز خاطره‌انگیز برای همهء ما نجومی‌ها بود. روزی که نخستین عکس‌های تمام‌رنگی تلسکوپ جیمزوب منتشر شد. سحرگاه این روز (به وقت ایران) اولین عکس با حضور رئیس‌جمهور آمریکا منتشر شد. عکسی که همه را به اعماق کیهان برد. بسیار زیبا و باشکوه.

 باقی عکس‌ها هم در عصر این روز دقیقا ساعتی قبل از شروع جلسه سوم باشگاه ستاره‌شناس رونمایی و منتشر شد. واقعا لحظات بسیار خاطره‌انگیز و شکوهمندی بود.

جلسه سوم باشگاه که اندکی پس از انتشار این عکس‌های شگفت، برگزار شد به طور کامل به معرفی این عکس‌ها اختصاص یافت. بیشترین زمان‌مان برای معرفی عکس اول که همان خوشه کهکشانی و کهکشان‌های پشت‌سر آن بود، گذشت.

هر کدام از عکس‌ها بسیار شگفت هستند. این‌ها تازه اولین عکس‌هایی هستند که صرفا توانایی‌های شگفت این تلسکوپ را در حوزه‌های اصلی اهداف و پژوهش‌های این تلسکوپ نشان می‌دهند. پس از این باید منتظر نتایج پژوهش‌ها و کاوش‌هایی باشیم که اخترشناسان با این تلسکوپ منحصر به فرد انجام خواهند داد.

فیلم این جلسه ضبط شد و در کانال مخصوص باشگاه در اختیار اعضای باشگاه قرار گرفت.

به امید دیدار اعضای عزیز در برنامه‌های آینده
محمد همایونی
21 تیر 1401 ـ البته با کمی تأخیر

خرداد 1401

گزارش جلسه 2 ـ سه‌شنبه 31 خرداد 1401

دومین جلسه باشگاه ستاره‌شناس

در آخرین روز فصل بهار از اولین سال قرن جدید، که برابر بود با انقلاب تابستانی، جلسه دوم باشگاه ستاره‌شناس را با حضور تعدادی از اعضای باشگاه برگزار کردیم. به عبارت دقیق‌تر، چند ساعتی از رسیدن خورشید به انقلاب تابستانی گذشته بود که این جلسه را برگزار کردیم.

ابتدای جلسه از این همزمانی ابراز خوشحالی کردم و سپس با توضیحات تعدادی از اعضای در بیان تجربه رصدهایی که در این دو هفته داشتند، این جلسه را شروع کردیم. پیگیری اعضا در انجام رصدهای پیشنهادی باعث خوشحالی و دلگرمی است.

سپس به بررسی رویدادهای رصدی در تیرماه پرداختیم. براساس تقویم رخدادهای نجومی در این ماه، برخی از شاخص‌ترین آن‌ها را توضیح بیشتر دادیم تا اعضا بتوانند با آگاهی بیشتر برای رصد آن‌ها اقدام کنند.

در روزهای پیش رو هم در کانال و گروه تلگرامی باشگاه، توضیحات تکمیلی و یادآوری خدمت‌شان ارسال می‌شود.

در بخش پایانی این جلسه، نتیجه دو پژوهش جدید اخترفیزیکی را برای اعضا بیان کردم. یکی در مورد سیارات فراخورشیدی و خاستگاه برخی از آن‌ها. و دیگری نمایش یک شبیه‌سازی بسیار شگفت از تشکیل ستاره‌های جدید در یک سحابی و ایجاد یک خوشه ستاره‌ای درخشان.

این دو شبیه‌سازی برای اعضایی که دوره اخترفیزیک2 را گذرانده‌اند بسیار قابل توجه و ارزشمند است.

به امید دیدار اعضای عزیز در برنامه‌های فصل تابستان باشگاه
محمد همایونی
4 تیر 1401

گزارش جلسه ا ـ سه‌شنبه 17 خرداد 1401

اولین جلسه باشگاه ستاره‌شناس

بسیار خوشحالم که بالاخره باشگاه را شروع کردیم. حتما همه اعضای حاضر شور و شوق دیدارشان را در چهره‌ام مشاهده کردند.

افتتاحیه باشگاه ستاره‌شناس، سه‌شنبه 17 خرداد 1401 با حضور 13 نفر از اعضای باشگاه انجام شد.

در این جلسه، ابتدا بنده به معرفی باشگاه و اهداف و برنامه‌های آن پرداختم. سپس برخی از اعضا در مورد فعالیت‌های نجومی‌شان و پیشنهادهایی برای فعالیت‌های باشگاه صحبت کردند.
ممنون از آنان.

توضیح رخدادهای نجومی براساس تقویمی که منتشر شده بود، توسط بنده انجام شد. و در انتها درخواست کردم که رصد مربوط به جلسه دوم دوره مبانی نجوم را همگی در این دو هفته انجام دهیم و گزارشی از آن‌را در گروه باشگاه قرار دهیم.

سپاس از همه عزیزانی که حضور داشتند.
محمد همایونی

در یک فایل صوتی توضیحات بیشتر در مورد رصد جابه‌جایی ستارگان را به همراه چند نکته مهم توضیح داده‌ام.

تقویم رخدادهای نجومی نیمه دوم خرداد

تلاش کنیم این رخدادها را رصد کرده و گزارشی کوتاه از فعالیت و تلاش خود را در گروه تلگرامی باشگاه منتشر کنیم.

اگر ابزار مناسب دارید و تاکنون اورانوس را ندیده‌اید، مقارنه 22 خرداد برایتان بسیار کمک کننده است.

و اگر تاکنون هم عطارد را شکار نکرده‌اید، زمانی که به بیشترین کشیدگی غربی در آسمان صبحگاهی می‌رسد، فرصت خوبی است.

اجتماع سیارات در صبح روز 28 خرداد را از دست ندهید.

دقت کنید که اکنون برای دیدن سیارات، نیاز است سحرخیر باشیم!

preloader
لطفا صبرکنید...