کلیک کن
منوی اصلی

۲۹ نکته برای رصدهای آماتوری

29 نکته

در ابتدای کار که با رصدهای آماتوری و کارهای عملیِ نجوم آشنا شدم، مدت‌ها طول کشید تا به تجربه و آزمون و خطا متوجه شدم که فقط علاقه مند بودن به آسمان و داشتنِ یک ابزار مناسب، برای داشتن یکی رصد خوب و موفق کافی نیست. بلکه شرایط و عواملِ بسیاری در این مورد دخیل هستند.

چه بسا با فراموش کردن یک نکته­ ساده و کوچک، کل برنامه­ رصد تعطیل می‌شد. مثلا تا مدت‌ ها خبر نداشتم که نور قرمزِ ضعیف برای نگاه کردن به نقشه‌ ها و ثبت گزارش­ بهترین نور است تا چشم اذیت نشود. یا اینکه اگر صبور نباشم و برای مشاهده از پشت چشمی تلسکوپ عجله نکنم، می‌توانم جزئیات زیادِ خوشه‌ها و سحابی‌ها را ببینم. یا، در یک شبِ سرد زمستانی چه  تدارکی باید برای رصد ببینم؛ و موارد بسیاری از این قبیل، که ارتباطی به تخصصِ رصدی و موضوع رصد ندارند، بلکه نکاتی هستند که اگر حواسمان به آنها باشد، می ‌توانیم لذت یک رصدِ ماندگار و موثر را تجربه کنیم.

29 نکته رصدهای فعال آماتوری

در مقاله “۲۹ نکته” تعدادی از این نکات مهم را که باید برای برگزاری رصدهای آماتوری در نظر بگیریم جمع آوری کرده‌­ام. تجربه‌های ارزشمندی که حاصل تجربه رصدگران بسیاری از سراسر جهان است و اکنون به راحتی در اختیار شماست تا آن‌ها را به کار برید و رصدهای راحت­ تر، فعّال و مداومی داشته باشید. آن را دانلود کنید، به کار بندید، و همیشه رصدگری پرکار و موفق باشید.

برای دانلود روی تصویر کلیک کنید

چند نکته از “۲۹ نکته” :

۲    سوالات اختصاصی

برای هر شبِ رصدی تعدادی سوال شاخص را از قبل آماده کنید و خود را ملزم به مشخص کردن جواب آن­ها کنید. مثلا می‌ توانید کارتی بردارید و روی آن در مورد رصد سحابی‌های سیاره‌نما این سوالات را بنویسید: آیا می­‌توانید ستاره­ مرکزی را ببینید؟ در چه بزرگنمایی­‌ای؟ سحابی چقدر واضح و برجسته است؟ آیا رنگ‌هایش قابل تشخیص­ اند؟ و از این قبیل سوالات. این سوالاتِ شاخص باعث می‌شود که حافظه شما را متوجه جزئیات مشخصی کند تا با انگیزه  بیشتر و خستگی کمتر رصد کنید.

۱۴  فوکوس چشمی

از فوکوس چشمی تلسکوپ غافل نشوید. هر بار که چشم­تان را پشت چشمی می­ گذارید حتما فوکوس را تست کنید. چه بسا مواقع بسیاری که نمی‌دانیم چرا تصویر واضح نیست و اصلا به ذهن­مان نمی‌رسد که شاید فوکوس از دست رفته باشد. نمی­ دانید که چقدر از بابت این موضوع کلافه شده‌­ام.

۲۰  مکان تلسکوپ

نکته مهمی است که در رصدگاه‌­تان مکان تلسکوپ کجا باشد. باید آن را جایی قراردهید که پس از یک شب رصدی موفق، با طلوع خورشید، نوری برآن نتابد؛ چرا که ابزارتان آسیب جدی خواهد دید.

تهیه و تنظیم: محمد همایونی

محمد همایونی
کارشناس و مدرس نجوم هستم و اعتقاد دارم که «یک ستاره شناس این جهان را مکانی زیباتر برای زندگی می‌بیند!» و برای ترویج آن تلاش می‌کنم.

‫2 نظر

  • faha.fa24 گفت:

    با سلام گزینه دانلود غیرفعال است .

    • محمد همایونی گفت:

      سلام و درود برشما
      سپاس از تذکر شما
      مشکل حل شده است.

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    preloader
    لطفا صبرکنید...