preloader
لطفا صبرکنید...
کلیک کن
منوی اصلی
Warning: Undefined property: stdClass::$db_id in /home/h46977/domains/setareshenas.com/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php on line 142

Warning: Undefined property: stdClass::$current in /home/h46977/domains/setareshenas.com/public_html/wp-includes/class-walker-nav-menu.php on line 248

انتشار نخستین تصویر واقعی از یک سیاه چاله

تصویر سیاه چاله در مرکز کهکشان M87

انتشار نخستین تصویر از یک سیاه‌چاله

این صفحه در حال به روزرسانی است…

شبیه سازی نخستین تصویر سیاه چاله
امتیاز تصویر از: BRONZWAER, DAVELAAR, MOSCIBRODZKA AND FALCKE/RADBOUD UNIVERSITY

تصویر بالا: شبیه‌سازی اولیه از نخستین تصویر احتمالی از افق رویداد سیاه‌چاله‌های ابرسنگین در مرکز کهکشان


پروژه تلسکوپ رادیویی «افق رویداد» (EHT)، یک طرح بین المللی است که با متصل کردن چندین تلسکوپ رادیویی در سراسر کره زمین، قصد دارد اولین تصویرها را به صورت مستقیم از لبه‌ی سیاه‌چاله‌ها ثبت کند.

قرار است در کنفرانس‌های خبری‌ای که به صورت همزمان در کشورهای بلژیک، دانمارک، امریکا، چین و تایوان، برگذار می‌شوند؛ اولین نتایج این پژوهش منتشر شود. این کنفرانس‌ها روز چهارشنبه ۲۱ فروردین ۱۳۹۸ ساعت ۱۷:۳۰ به وقت تهران برگذار می‌شوند.

اخترشناسان برای آن‌که بتوانند به قدرت تفکیک بسیار بالا دست یابند، تلسکوپ‌های رادیویی زیادی را در سراسر کره زمین، با هم ترکیب می‌کنند تا خروجی آن‌ها همچون خروجی یک تلسکوپ رادیویی به قطر کره زمین باشد. منتظر هستیم که در این کنفرانس خبری، نتایج به دست آمده از دو سیاه‌چاله ابرسنگین در مرکز کهکشان راه شیری و کهکشان M87 را منتشر کنند. به احتمال بسیار زیاد باید منتظر نتایج هیجان انگیزی باشیم که تلسکوپ رادیویی افق رویداد، چنین پوشش خبری بزرگی را برای آن تدارک دیده است.

مقاله مرتبط: ۷ نکته از سیاه‌چاله‌ها

برای دیدن این کنفرانس‌های خبری به صورت زنده می‌توانید به یکی از لینک‌های زیر مراجعه کنید:

سایت رسمی تلسکوپ افق رویداد

رصدخانه جنوبی اروپا


و بالاخره انتظارها به پایان رسید

و اولین تصویر از یک سیاه‌چاله و افق رویدادش که به صورت مستقیم و واقعی توسط بشر ثبت شده است، منتشر شد:

سیاه چاله ابرپرجرم در مرکز کهکشان M87
اولین تصویر مستقیم از سیاه چاله مرکزی کهکشان M87 ـ امتیاز تصویر: EHT Collaboration

تصویر فوق در کنفرانس خبری‌ای که عصر روز چهارشنبه ۲۱ فروردین ۱۳۹۸ (به وقت تهران) برگذار شد، به عنوان اولین عکس ثبت شده توسط بشر از افق رویداد و سایه‌ی یک سیاه چاله منتشر شد. این عکس توسط مجموعه تلسکوپ‌های رادیویی به نام «افق رویداد» ثبت شده است.

این‌جا مرکز کهکشان عظیم M87 در فاصله ۵۵ میلیون سال نوری از زمین است و این سیاه‌چاله‌ی ابرسنگین، ۶٫۵ میلیارد برابر جرم خورشید را در خود جای داده است. قطر سیاه چاله کمتر از ۴۰ میلیارد کیلومتر تخمین زده شده است که حدود ۲٫۵ مرتبه کوچکتر از آن قرص سیاه رنگ مرکزی است که به نام سایه‌ی سیاه‌چاله معرفی شده است.

فکر نکنید که ۴۰ میلیارد کیلومتر عدد بزرگی است. در واقع چیزی که تلسکوپ افق رویداد توانسته تفکیک و آشکار کند، مثل این است که بخواد یک کارت بانکی را بر سطح کره ماه و از روی زمین مشاهده کند!!

مقایسه اندازه سیاه چاله مرکزیدر M78
مقایسه اندازه سیاه چاله مرکزی در M78

به گفته‌ی یکی از مدیران تلسکوپ افق رویداد، این عکس شاهکاری استثنایی از همکاری علمی بیش از ۲۰۰ پژوهشگر در سراسر جهان است!

کهکشان بیضوی M87
کهکشان M87 ـ امتیاز تصویر: ESO

نویسنده: محمد همایونی

محمد همایونی
کارشناس و مدرس نجوم هستم و اعتقاد دارم «یک ستاره شناس این جهان را مکانی زیباتر برای زندگی می‌بیند!» و برای ترویج آن تلاش می‌کنم: از 1372 آموزش نجوم را شروع کرده و از 1395 تاکنون در این سایت، نجوم را به صورت آنلاین آموزش می‌دهم.

‫6 نظر

  • بهجت

    سلام
    من تا امروز فکر میکردم که سیاه چاله ها واقعا چاله هستن تا اینکه در جایی خوندم که کروی هستن. چطور میشه که یک کره با جرم زیاد و چگالی بینهایت و حجم صفر داشته باشبم؟از نظر ریاضی درسته ولی درکش برای شکل هندسی کره یکم برام سخته. از طرفی وقتی با یک کره مواجه هستیم دیگه صحبت از تونل زمان و کرم چاله کمی عجیب به نظر میرسه. نظر شما چیه؟

    1398-01-24 در 23:48
    • محمد همایونی

      سلام و درود برشما.
      در واقع سیاه‌چاله از مرزی به بنام «افق رویداد» شروع می‌شود، که تقریبا کروی است و دارای حجم و قطر هست که متناسب با جرمِ داخل آن می‌باشد. اما داخل فضای افق رویداد، به جایی می‌رسیم به نام «تکینگی» که اون ویژگی‌های حجم صفر و چگالی بی‌نهایت را دارد. و این ویژگی‌های صرفا از معادلات ریاضی در فرمولبندی تئوری نسبیت عام به دست می‌آید. هنوز اطلاعی از ویژگی‌های ماده و فضا و زمان داخل افق رویداد نداریم.
      البته فرضیه‌های زیادی برای بررسی آن ارائه شده است ولی هنوز در حد فرضیه هستند.
      دقت کنید کرم‌چاله و تونل زمان هم در حد همان فرضیه‌ها هستند و هنوز اثبات رصدی و شواهد تجربی بابت آ‌ن‌ها نداریم. دانشمندان منتظر هستند. همانطور که یک قرن برای دیدن سیاه‌چاله انتظار کشیدند، پس باید صبور بووود. 🙂

      1398-01-25 در 11:52
  • نامدار

    با عرض سلام. با یک مقایسه ی ساده از جرم و حجم این سیاهچاله با خورشید، به نظر میرسه چگالی این سیاهچاله بسیار کمتر از چگالی خورشید و زمین است.‌بنابراین نور که هیچ، یک حشره هم راحت میتونه از جاذبه ی اون فرار کنه. آخه این که طبق تعریف نبایدسیاهچاله باشد!

    1402-02-22 در 04:33
    • محمد همایونی

      سلام بر نامدار عزیز.
      محاسبه‌ی شما درست و صحیح اما به‌ظاهر در تعیین چگالی سیاه‌چاله و نسبت دادن آن به تعریف سیاه‌چاله دچار اشتباه شده‌اید. بله درست است که چگالی آن از خورشید کمتر می‌شود، اما نمی‌توان به شعاع شوارتزشیلد یک سیاه‌چاله همانند یک جرم معمولی نگاه کرد و برایش چگالی به دست آورد. چرا که اصلن در درون سیاه‌چاله از افق رویداد تا مرکز آن که تکینگی می‌باشد، جرم و ماده‌ای وجود ندارد. همه‌ی جرم موجود در سیاه‌چاله در تکینیگی متمرکز است، نه این‌که همچون یک جسم معمولی همچون خورشید و ستارگان توزیع ماده در همه‌ی فضای حجمی آن باشد. بنابراین نمی‌توان با توجه به چگالی‌ای که برایش محاسبه می‌شود، نتیجه بگیریم نیروی گرانش ناچیزی دارد. بلکه وجود آن تکینگی است که سیاه‌چاله بودن را مشخص می‌کند.
      شعاع شوارتزشیلد یا افق رویداد هم صرفن مرزی است پیرامون تکینگی که مشخص کننده‌ی مکان هندسی نقاطی است که سرعت فرار در این مرز برابر سرعت نور است و از این مرز نزدیک‌تر هیچ جسم و پرتویی توان خروج و فرار را نخواهد داشت.

      1402-02-22 در 22:07
    • ستاره شناس

      ببینید این یک دروغ هست و عکس گرفتن از سیاه چال امروزه غیرممکن است زیرا سیاه چال زره ای روشنایی ندارد و تمام نور اطرافش را به درون خود می کشد اگر این عکس واقعی باشد باید یک ابرنواختر باشد نه سیاه چال

      1402-10-25 در 09:51
      • محمد همایونی

        سلام دوست عزیز.
        ممنون از حضور شما در سایت ستاره‌شناس.
        نه دروغی در کار هست و نه چیزی که شما بیان فرمودید. پیشنهاد می‌کنم: 1- بیشتر و دقیق‌تر مطالعه فرمایید، 2- از فرآیند پژوهش علمی و رشد علم در دنیای امروزی اطلاعات لازم را کسب کنید.

        1402-10-25 در 17:02

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *