preloader
لطفا صبرکنید...
کلیک کن
منوی اصلی
Warning: Undefined property: stdClass::$db_id in /home/h46977/domains/setareshenas.com/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php on line 142

Warning: Undefined property: stdClass::$current in /home/h46977/domains/setareshenas.com/public_html/wp-includes/class-walker-nav-menu.php on line 248

نخستین تصویر سیاره جوان در اطراف ستاره اش

نخستین تصویر از تشکیل سیاره

نخستین تصویر سیاره جوان در اطراف ستاره اش

نخستین تصویر از سیاره تازه متولد شده
نخستین تصویر از سیاره جوان در قرص اطراف ستاره

در امتداد صورت فلکی قُنطورس در نیمکره جنوبی آسمان و در فاصله ۳۷۰ سال نوری از ما ستاره‌ای جوان که کوتوله‌ای نارنجی رنگ است، در حال سوسوزدن است. نام این ستاره PDS 70 است و به قدری جوان است که هنوز گاز و غبارهای قرص برافزایشی اطراف آن وجود دارد، به نحوی که توسط تلسکوپ‌های بسیار بزرگ زمین قابل دیدن هستند.

اما هیجان دیدنِ این ستاره نوپا هنگامی دوچندان می‌شود که بدانیم سیاره‌ای جوان که از دلِ این گاز و غبارهای اطراف ستاره تشکیل شده است هم قابل مشاهده است. این سیاره جوان، توسط ابزار دقیق نصب شده بر روی یکی از تلسکوپ‌های ۸٫۲ متری رصدخانه جنوبی اروپا (VLT) شکار شده است.

خبر این آشکارسازی و تصویر تأییده شده آن که به عنوان نخستین تصویر تأییدشده از یک سیاره جوان در قرص برافزایشی در اطراف یک ستاره جوان است، در ۱۱ تیرماه ۱۳۹۷ توسط رصدخانه جنوبی اروپا منتشر شد.

این تصویر که در آن می‌توان سیاره جوان را در بین قرص گاز و غبارهای اطراف ستاره به راحتی تشخیص داد توسط ابزار قدرتمندی به نام SPHERE که بر روی یکی از تلسکوپ‌های VLT نصب است، تهیه شده است. نور شدید ستاره به کمک روش تاج‌نگاری حذف شده (قرص سیاه مرکز تصویر) تا روشنایی خفیف سیاره و گاز و غبارهای اطراف آن قابل آشکارسازی باشد.

ویدئوی زیر توسط رصدخانه جنوبی اروپا ESO منتشر شده و ویژگی‌های عمومی این سیاره خاص را بیان می‌کند:

موقعیت ستاره PDS 70 در آسمان و جزئیاتی که سیاره جوانِ آن دارد.

عکس زیر موقعیت این ستاره کوتوله نارنجی رنگ را در میان جمعیت بسیار زیاد ستاره‌های راه شیری نشان می‌دهد. برای دانلود تصویر در اندازه اصلی و جزئیات بالا بر دکمه پایین عکس کلیک کنید:

نخستین سیاره جوان در قرص اطراف ستاره
مکان ستاره جوان و سیاره جوان آن

منبع: رصدخانه جنوبی اروپا ESO.org

تهیه و تنظیم: محمد همایونی

محمد همایونی
کارشناس و مدرس نجوم هستم و اعتقاد دارم «یک ستاره شناس این جهان را مکانی زیباتر برای زندگی می‌بیند!» و برای ترویج آن تلاش می‌کنم: از 1372 آموزش نجوم را شروع کرده و از 1395 تاکنون در این سایت، نجوم را به صورت آنلاین آموزش می‌دهم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *