preloader
لطفا صبرکنید...
کلیک کن
منوی اصلی
Warning: Undefined property: stdClass::$db_id in /home/h46977/domains/setareshenas.com/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php on line 142

Warning: Undefined property: stdClass::$current in /home/h46977/domains/setareshenas.com/public_html/wp-includes/class-walker-nav-menu.php on line 265

جمنای شمال در حلقه ستارگان

عکس نجومی هفته ـ 0003

جمنای شمال در حلقه ستارگان
Credit: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/T. Matsopoulos

این‌جا رصدخانه جمنای شمال است. بر فراز کوه موناکی در هاوایی، قله‌ای با ارتفاع چهار هزار متر از سطح دریا. یکی از رویایی‌ترین رصدگاه‌های جهان با آسمانی پر از ستاره، بسیار چشمگیر و سحرانگیز.

کمان‌های بی‌شمار با رنگ‌های گوناگون که همگی بر گرد آن نقطه‌ی مرکزی در گردشند. منظره‌ای منحصر به فرد از ردّ ستارگان دور قطبی که در ترکیب با گنبد رصدخانه و آن پرتوی نارنجی رنگش بسیار زیبا شده است.

رصدخانه‌های بین‌المللی جمنای شامل دو تلسکوپ بسیار بزرگ 8.1 متری است در دو نیمکره زمین. جمنای شمال بر بلندای کوه موناکی هاوایی ایستاده و جمنای جنوب بر قله کوه پاچون در شیلی به آسمان می‌نگرد.

رد ستارگان هنگامی ثبت می‌شوند که دوربین عکاسی بدون حرکت ثابت شده و پرده شاتر آن برای مدتی طولانی باز باشد. در این صورت همانطور که ستاره‌ها به دور ستاره قطبی می‌چرخند، ردّ آن‌ها همچون کمان‌هایی زیبا روی عکس ثبت می‌شوند. ستاره قطبی در مرکز است و دیگر ستارگان به دور آن در گردش. البته ستاره قطبی هم یک حرکت بسیار کوچک دارد. در این عکس زیبا می‌توانیم تفاوت و گوناگونی ستاره‌ها را در رنگ‌ها و روشنایی‌های مختلف تشخیص دهیم.

ستاره قطبی و تلسکوپ جمنای شمال

در این کادر بزرگ شده، می‌توانیم دهانه تلسکوپ، آینه ثانویه و چشمه‌ی لیزر اپتیک سازگار آن را بهتر ببینیم. ستاره قطبی هم همان روشن‌ترین ستاره‌ای است که کوچکترین کمان را پیموده است. برای درک بزرگی تلسکوپ همین کافی است که بدانیم آن سازه دایره‌ای بزرگ کمی بیش از 8 متر قطر دارد.

مقاله مرتبط: این لیزرهای قدرتمند چیستند؟

عکاس این عکس تئوفانیس ماتسوپولوس، سفیر سمعی بصری NOIRLab  است.

منبع: NOIRLab

تهیه و تنظیم: محمد همایونی

محمد همایونی
کارشناس و مدرس نجوم هستم و اعتقاد دارم «یک ستاره شناس این جهان را مکانی زیباتر برای زندگی می‌بیند!» و برای ترویج آن تلاش می‌کنم: از 1372 آموزش نجوم را شروع کرده و از 1395 تاکنون در این سایت، نجوم را به صورت آنلاین آموزش می‌دهم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *